Modige ord

Samtidig som NRK melder at fire journalister er drept i Mexico kommer X nr. 3 2011 om journalistikkens kår.

Kulturnytt meldte idag at fire journalister er drept i Mexico den siste tiden. Sannsynligvis fordi de har dekket narkotikakartellene og den økende og ulmende konflikten mellom dem. I 2010 ble 94 journalister drept på jobb, i følge journalistenes internasjonale forbund, og gjengitt i Verdensmagasinet X nr.3 2011.

Latin-Amerika ligger relativt godt ann på målinger av nettfrihet og pressefrihet, selv om Mexico, Venezuela og Cuba får negativ omtale fra Freedom House. Eva Sapiezynskas artikkel i X nr.3 omhandler nettopp dette, hvordan skal man måle pressefrihet i det latinamerikanske mediemarkedet? Hun påpeker åpenbare paradokser, som at statlig inngripen er nøye overvåket, mens private monopoler og konglomerater ikke påvirker statistikken. Pressefrihet handler, ifølge Organisasjonen for Amerikanske Stater både om retten til å bli informert og om retten til å informere. I den samme tankerekken har Anne Håskoll Haugen skrevet om gatekunst og grafitti som folkets aviser.

Siste nummer av Verdensmagasinet X har flere gode saker for dem som er interessert i journalistikk og Latin-Amerika. Global Voices byr på en rekke blogginnlegg fra Amerikaene.

Julia Steen Loge